sobota, 28 listopada 2015

Szybko, smacznie i zdrowo.


Witam w sobotni wieczór.
To taki midweekend ;)

Proponuję Wam szybką tartę z dynią i serem feta, którą możecie upiec na niedzielną kolację, 
a może jeszcze dzisiejszą?
Możecie ją przygotować razem z rodziną, przyjaciółmi. 
Wspólnie zajmie Wam to nie więcej niż 10 minut. Nie licząc pieczenia, oczywiście :)



Chociaż nigdy nie byłam fanką dyni, 
a w mojej kuchni żadne warzywo, jak dotąd nie zdetronizowało pomidora,
to powoli oswajam się z tym jesiennym olbrzymem.


Na tartę wystarczy niewielka dynia piżmowa.


Obieramy, wyjmujemy miąższ.
Kroimy w kostkę ok. 2x2 centymetry.
 Solimy, pieprzymy i polewamy oliwą.


Układamy na blaszce i zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach, do miękkości, około 15 minut.
Dynię studzimy i wykorzystujemy od razu lub wkładamy do lodówki, 
żeby zużyć następnego dnia.
Jeśli mamy gości dobrze ją upiec wcześniej.




 A potem to już z górki...
Formę na tartę wykładamy ciastem francuskim (rozwałkowane, kupione w sklepie*).
3 jajka roztrzepujemy i dodajemy 240 ml jogurtu naturalnego.
Przyprawiamy obficie gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Do masy dodajemy pokruszoną fetę (około 100 g) oraz 2-3 garście rukoli.
Mieszamy ją delikatnie z upieczoną dynią.
Całość wykładamy na surowe ciasto i zapiekamy około 25 minut w 180 stopniach.
Sprawdzamy czy masa zastygła.

Smacznego!

*spód do tarty można też zrobić samemu



Lekka przekąska - polecam!



Jutro pierwszy dzień Adwentu, podkreślacie to w swoich wnętrzach?
Ja zawieszę świecącą gwiazdę w oknie.
Tymczasem grzeję się lampionami ;)


W dyniowy klimat wpasował się nawet kolor wosku. Eh, ta moja mania kolorystyczna :)



Dziś w poście udział wzięli: ślimak, sowy i krowa ;)

Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i do zobaczenia

marta

13 komentarzy:

  1. Przepysznie wygląda. Aż zgłodniałam :) udanej reszty weekendu życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zastanawiam się, czym zastąpić rukole, nie lubię jej na ciepło... ale jako fanka wszelkich tart warzywnych pewnie coś wymysle.
    Piękny lampion!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm. Rukola nadaje charakterystyczny smak, bez niej mogłoby być mdło.

      Usuń
  3. Wygląda przepysznie, a ponieważ jestem fanką dyni, spróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Nie zapomnij mocno doprawić :)

      Usuń
  4. Pycha.To również moje smaki.A tak się złożyło,że jest ci u mnie taka jedna dynia.Miałam zrobić z niej tradycyjnie zupę dyniową ale skorzystam z Twojej propozycji.Dzięki za pomysł:)
    Pozdrawiam BasiaJ:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam. A gdzie jeszcze można dostać dynie? Bo u mnie już w sklepach nie ma niestety.

    OdpowiedzUsuń
  6. Tarta wygląda wspaniale :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze jesienie a nie świątecznie i cenię to. A jeszcze bardziej doceniam tartę! Pyszności.. Nie mogłabym nie zostać na dłużej. Obserwuję!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie - zapisuję na liście do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas!

Letnie popołudnie

Połowa lata za nami, a nawet więcej.  Cieszę się każdym ciepłym dniem, pamiętając, że niedługo,  jak w popularnym serialu, "nade...