niedziela, 28 lutego 2016

Dzień dobry!


Dzień dobry!

Macie już plany na niedzielny obiad?
Tradycyjny, niedzielny rosół?
Dla mnie zupa to podstawa, ale dziś stawiam na buraczkową.



Są różne sposoby gotowania zup z buraków.
Ja najczęściej robię ją z podsmażanych na maśle buraków i ziemniaków wraz z czosnkiem i cebulką. 
Po ugotowaniu miksuję lub nie. Sekret leży jednak w doprawieniu. 
Ocet, sok z cytryny to podstawa, ale ostatnio kluczem do smaku jest dla mnie śmietana z tartym drobno imbirem. Polecam! 


Wyglądam za okno i cóż... może słońce jeszcze wyjdzie zza chmur.
Czasem po prognozie pogody wyrokuję czy to będzie dobry dzień,
to chyba nie jest dobry pomysł, prawda? ;)



Dziś już na starcie wiem, że będzie wspaniale, bo jutro mam kolejny, wolny dzień.
Miła myśl, prawda? :)
No i całe dni z rodzinką, a wtedy już nawet pogoda nie ma znaczenia!


Życzę Wam udanego dnia!
No i smacznego!

marta


35 komentarzy:

  1. Z tobą dziś bardzo smakowicie rozpoczęłam dzień. Przepysznie i bardzo ładnie podane. Kochana cudnej niedzieli dla ciebie i rodzinki :) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dziś będę robiła rosół :):);) Ale zupę krem z buraków nie robiłam nigdy, i już wiem, że będzie jutro,dziękuję za przepis! :)
    Również życzę miłego dnia. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zapomnij o bulionie! Może właśnie ugotujesz krem na bazie rosołku plus buraki i ziemniaczki. Mniam!

      Usuń
    2. Jesteśmy już po... i powiem tak.... nigdy dotąd nie jedliśmy tak przepysznej zupy z buraków, dodatek ze śmietany (ja dodałam jogurt grecki) i imbiru konieczny. Zupa jest do powtórzenia, i raczej ciężko będzie po takich doznaniach wrócić do tradycyjnego barszczu :) Pozdrawiam :)

      Usuń
    3. Jesteśmy już po... i powiem tak.... nigdy dotąd nie jedliśmy tak przepysznej zupy z buraków, dodatek ze śmietany (ja dodałam jogurt grecki) i imbiru konieczny. Zupa jest do powtórzenia, i raczej ciężko będzie po takich doznaniach wrócić do tradycyjnego barszczu :) Pozdrawiam :)

      Usuń
    4. !!! Cieszę się :) pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Zupa wygląda kusząco. My dziś chyba zjemy na mieście, kto wie może własnie jakąś pyszną zupę. Powiem Ci w sekrecie, że we Wrocławiu właśnie wyjrzało słońce więc może i u Was się pojawi! Zapraszam do mnie na candy przy okazji i życzę cudnej niedzieli!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to może do nas dojdzie jakiś promień!

      Usuń
  4. W takiej postaci tej zupy nie jadłam ale spróbuję :) Niestety jutro idę do pracy ale i tak miałam o jeden dzień dłuższy weekend, bo piąteczek spędziłam w domku :))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupa na pewno smaczna ale u mnie rosół już gotowy :)a czas spędzony z rodziną jest jedyny i trzeba chłonąć każdą taką chwilę. Pozdrawiam, Kamila.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wazon w formie cebulki wspaniały :))) A zupkę buraczkową bardzo lubię :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda ;) a ja cóż rosół moje dziecko uwielbia rosół i może go jeść codziennie, wiec niedziela to obowiązkowo :) miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rosół też lubię, w ogóle zupolubna jestem

      Usuń
  8. U Nas tradycyjnie był rosół, ale gdy będę gotowała buraczkową to z pewnością skorzystam z przepisu :) Miłego jutrzejszego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zupka wygląda zachęcająco. Ja osobiście jestem fanką kremów, a buraczki mogę jeść same talerzami!:)

    Jako że bardzo cenię sobie Pani gust jako dekoratorki wnętrz, byłoby mi bardzo miło gdyby odwiedziła Pani w wolnej chwili moją stronę i oceniła moją twórczość:) Pozdrawiam cieplutko, Suzi
    merelysusan.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. za jakiś czas mój blog będzie prywatny tylko na zaproszenie więc jeśli masz ochotę mnie czytać zostaw u mnie na blogu mejla :)

      Usuń
  11. Nigdy nie jadłam takiej zupy z buraków. Muszę wypróbować przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oooo to juz wiem co dziś bedzie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ apetycznie u Ciebie!
    Pozdrawiam, Marta

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo lubimy buraczkową ale jeszcze bardziej barszcz ukraiński :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Thanks for writing such a good article, I stumbled onto your blog and read a few post. I like your style of writing...

    OdpowiedzUsuń
  16. Zaintrygował mnie Twój sposób przyrządzania ,,buraczkowej,,. Muszę spróbować , brzmi ciekawie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za poświęcony czas!

Dzieje się...

Witam! Pomimo, że rzadko publikuję nowy post o zmianach we wnętrzu uwierzcie, że wciąż dużo się u nas dzieje. Czasem to drobiazgi, kt...